Derin bir nefes aldım, sabahın çiğ damlası tadını, denizin tuzunu, kokusunu içime çektim, doğan güneşin ufku kızıla boyamasını izledim ve yaşamak ne güzel şey dedim içimden.

21 Mayıs 2012 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA

Bugünün yemeği zeytinyağlı biber dolma.
Karlar bitti yağmurlar bitmedi. Özledim yazı, güneşi ve zeytinyağlıları tabi.
Malzemeler:
1 kg biber dolma
2 orta boy soğan
2,5 su bardağı osmancık pirinç
5-6 domates
riviera zeytinyağı
tuz, baharat

Tüm malzemeleri güzelce yıkayıp hazırlıyoruz.


Soğanları yemeklik doğrayıp yarım su bardağı zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz. Pembeleşen soğanlara 1 silme çorba kaşığı nane ve 1 tepeleme çorba kaşığı salça ekliyoruz.



İyice kavrulan malzemeye yıkayıp süzdüğümüz pirinç, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir çay kaşığı şeker ekleyip beraber bir süre kavuruyoruz. Bu aşamada zevke göre başka baharatlar yada kuş üzümüde katılabilir ancak kuş üzümü koyarsak ekstra şeker koymaya gerek kalmaz.


Kavrulan malzemeyi, 1 su bardağı su ekledikten sonra, altını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.


Biberlerin tepesini bıçak yardımı ile düzgün şekilde açıyoruz. Demlenen malzemeyi biberlerin yarısına gelecek kadar dolduruyoruz. Dikkat çok doldurursak şişen pirinçler biberden taşar ve estetik görüntüyü yok eder.


Doldurduğumuz biberlerin üstüne domates dilimleri yerleştiriyoruz.


Biberlerin yarısına gelecek kadar su ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Bir uyarı daha harlı ateş yaparsak biberler çabuk pişer ama içlerindeki pirinç sert kalır.

Pirincin pişmesini kontrol ederek yemeğin altını kapatabiliriz. Biraz ılındıktan sonra servise hazırdır.

AFİYET OLSUN....... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder