Derin bir nefes aldım, sabahın çiğ damlası tadını, denizin tuzunu, kokusunu içime çektim, doğan güneşin ufku kızıla boyamasını izledim ve yaşamak ne güzel şey dedim içimden.

25 Mayıs 2012 Cuma

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

Zeytinyağlı taze fasulye yada halk diliyle ayşe kadın fasulye:)
Yapımı kolay yemesi leziz hafif bir yemek.
Ben bu yemeği özellikle akşam yapıp ertesi gün sunmayı tercih ediyorum ki bu hemen tüm zeytinyağlı yemeklerde geçerli bir kural olabilir. Bekleyen yemeğin tadı oturuyor ve güzelleşiyor.
Gelelim yapılışına.
Malzemeler :
1 kg taze fasulye
(benim kullandığım uzun cinslere alman fasulyesi deniyor.)
bir orta boy soğan
iki sivri biber
3-4 domates + yarım çorba kaşığı salça yada
benim yaptığım gibi 4-5 yemek kaşığı ev yapımı domates sos
riviera zeytinyağı
tuz, kırmızı biber, karabiber ve bir küp şeker

Yapılışı :
Fasulyeleri bol suda yıkıyoruz.

Kenar kılçıklarını bıçakla yada meyve soyacağıyla alıyoruz.

Ayıklanmış fasulyeleri ikiye üçe bölerek, su dolu kaba alıyoruz.
Diğer tarafta soğan ve biberi ince kıyıp tencerenin dibine döküyor ve göz kararı zeytinyağını ayarlıyoruz.
Yağ ayarı zevke göre değişmekle beraber 1 kg fasulye için yarım su bardağı kullanılabilir.

Fasulyeleri bu harcın üstüne yayıyoruz.
Domates sosunu dağıtarak döküyor, tuz ve biber ilave ediyoruz.
En üstede bir tane kesme şeker bırakıyoruz.

Tüm malzemeyi çiğden dizdikten sonra ocağın uygun gözünde en kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
İlk etapta fasulyeler suyunu veriyor, rengi açılıyor.
Bu aşamada yemeği alt üst edip fasulyenin üzerine geçmeyecek kadar su ilave etmeliyiz.
Fasulyenin cinsine göre ortalama yarım saat içinde yemeğimiz pişmiş oluyor.

AFİYET OLSUN..............